سرعت ۱۰ برابری شارژ باتری با “نانوساختار باز و منظم”

شارژ سریع باتری‌های لیتیوم یونی با الکترود کریستالی

سرعت ۱۰ برابری شارژ باتری با "نانوساختار باز و منظم"

دانشمندان به دانش تولید باتری‌هایی با شارژ ده برابر سریع تر دست یافتند. باتری های لیتیوم یونی نانوسختار با الکترودهای کریستالی که می توانند در کسری از زمان شارژ شوند.

پایگاه اطلاع رسانی ایران رصد، گزارش ایسنا به نقل از نیو اطلس، تحقیق روی باتری‌های نسل جدید شامل آزمایش مداوم روی مواد جایگزین است که ممکن است دستاوردهای عملکردی قابل توجهی را میسر کند و اکنون یک پیشرفت جدید، نمونه جدیدی از باتری‌ها با شارژ سریع را ارائه می‌دهد.

دانشمندان دانشگاه “توئنته” هلند یک سلول آزمایشی لیتیوم-یونی تولید کرده‌اندو این سلول دارای یک طراحی الکترود جدید با ساختار کریستالی “باز و منظم” است. این طراحی جدید به گفته آنها امکان شارژ با سرعت ۱۰ برابر نسبت به دستگاه‌های امروزی را فراهم می‌کند.

باتری‌های لیتیوم یونی عمدتاً در تامین نیروی وسایل نقلیه الکتریکی امروزی، تلفن‌های هوشمند و دستگاه‌های بی‌شمار دیگری بکار می روند. این باتری های متداول دارای دو الکترود به نام کاتد و آند هستند. این مطالعه جدید بر روی آند تمرکز دارد.

سرعت ۱۰ برابری شارژ باتری با "نانوساختار باز و منظم"
سرعت ۱۰ برابری شارژ باتری با “نانوساختار باز و منظم”

در حال حاضر این آندها از گرافیت ساخته شده‌اند. آنها که از بسیاری جهات خوب هستند، اما نمی‌توانند شارژ فوق‌العاده سریع را بدون اینکه تخریب شوند، ممکن کنند.

دانشمندان به دنبال آندهای جدید و بهبود یافته هستند؛ آندهایی با موادی دارای ساختارهای متخلخل در مقیاس نانو. آندهایی با این ماهیت، نوید بخش تماس بیشتر با الکترولیت مایع را می‌دهند که یون‌های لیتیوم را حمل می‌کند. در حالی که یون‌ها را قادر می‌سازد تا راحت‌تر در مواد الکترود جامد پخش شوند. در نهایت دستگاهی را می‌سازند که بسیار سریع‌تر شارژ می‌شود.

چالش آندهای جدید

اما کاستی‌هایی در مواد پیشنهادی تاکنون وجود دارد. ماهیت نامرتب و تصادفی کانال‌ها در نانوساختار متخلخل می‌تواند باعث فروپاشی آن ساختارها در حین شارژ شود، در حالی که چگالی و ظرفیت باتری را کاهش می‌دهد و می‌تواند باعث تجمع لیتیوم در سطح آند و کاهش عملکرد آن در هر چرخه‌ی شارژ شود. علاوه بر این، ساخت این مواد پیچیده است. چرا که شامل مواد شیمیایی خشن است و ضایعات شیمیایی قابل توجهی تولید می‌کند.

نیکل نیوبات جایگزینی مناسب

دانشمندان دانشگاه “توئنته” بر این باورند که جایگزین مناسبی در ماده‌ای به نام “نیکل نیوبات” یافته‌اند. برخلاف ماهیت نامنظم محلول‌های قبلی، “نیکل نیوبات” دارای ساختار کریستالی “باز و منظم” با کانال‌های تکراری و یکسان برای انتقال یون است.

محققان این آند “نیکل نیوبات” را در یک سلول باتری کامل ادغام کردند و عملکرد آن را آزمایش کردند و دریافتند که نرخ شارژ فوق العاده سریع ۱۰ برابر سریع‌تر از باتری‌های لیتیوم-یون امروزی را ارائه می‌دهد. آنها همچنین خاطرنشان کردند که “نیکل نیوبات” فشرده‌تر از گرافیت است و بنابراین چگالی انرژی حجمی بالاتری دارد که می‌تواند با نسخه‌های تجاری سلول که سبک‌تر و فشرده‌تر هستند برابری کند.

دانشمندان همچنین گزارش دادند که این ماده جدید ظرفیت بالایی دارد. ظرفیت آن حدود ۲۴۴ میلی‌آمپر ساعت در گرم است. از آنجایی که تغییر حجم در “نیکل نیوبات” در حین کار بسیار کم است، ۸۱ درصد از ظرفیت آن در ۲۰ هزار چرخه حفظ شد. همه این‌ها بدون آسیب به مواد آند انجام می‌شود. در حالی که گفته می‌شود فرآیند تولید “نیکل نیوبات” بسیار ساده‌تر از سایر مواد نانوساختار است.

به گفته محققان، این مطالعه پتانسیل ذخیره انرژی آندهای “نیکل نیوبات” را در دستگاه‌های دارای باتری نشان می‌دهد. آنها نمونه خوبی برای نیرو دادن به ماشین آلات الکتریکی که نیاز به شارژ سریع دارند، هستند. با این حال، محققان می‌گویند برای مشاهده کارکرد آنها برای استفاده در وسایل نقلیه الکتریکی استاندارد، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

این تحقیق در مجله Advanced Energy Materials منتشر شده است.

ممکن است شما دوست داشته باشید