آیا در آینده هوشمصنوعی منجر به نابودی بشر میشود؟
هوشمصنوعی، پدیدهای جدید نیست. قدمت آن حتی به جنگ جهنی دوم میرسد. اما آیا به راستی این شاخه از علم رایانه برای خدمت به بشر پا به این جهان گذاشته است یا نابودی آن؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایران رصد، اگر پیشینه هوشمصنوعی را در زندگی بشر مرور کنیم به سالهای جنگ جهانی دوم میرسیم، همان زمانی که نیروهای آلمانی برای رمز نگاری و ارسال ایمن پیامهای خود از ماشین enigma استفاده میکردند. همان زمانی که دانشمند انگلیسی، آلن تورینگ در تلاش بود تا این کدها را بشکند. درست همان زمانی که تورینگ به همراه تیم خود ماشین bombe را ساختند که enigma را رمز گشایی میکرد.
تورینگ در آن زمان معتقد بود ماشینی هوشمند است که بدون اینکه به انسان حس صحبت با ماشین را بدهد. با او ارتباط برقرار کند و این مسئله پایه علم هوش مصنوعی است. یعنی ساخت ماشینی که همانند انسان فکر، تصمیم گیری و عمل کند.
اما اگر بخواهیم مفهومی عمیق از هوشمصنوعی را ارائه دهیم باید بگوییم که، هنوز تعریف دقیقی از هوش مصنوعی که تمامی دانشمندان بر روی آن توافق داشته باشند ارائه نشده است. اما اکثر تعریفها را میتوان به شکل زیر دسته بندی کرد.
- شاخهای از علوم رایانه محسوب میشود که هدف اصلی آن تولید ماشینهای هوشمندی است.
- نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر نامیده میشود.
- توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داراست.
- ماشینی است که به گونهای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد.
مانند انسان فکر میکند. منطقی فکر میکند. مانند انسان عمل میکند. منطقی عمل میکند.
دو تعریف اول مربوط به فرآیندهای تفکر و استدلال است و دو تعریف دوم با رفتار سر و کار دارند.
اهداف هوشمصنوعی:
یادگیری استدلال درک
انواع هوش مصنوعی:
- هوش مصنوعی محدود (Narrow AI) یا هوش مصنوعی ضعیف (Weak AI)
- هوش عمومی مصنوعی (General AI)
شاخههای هوش مصنوعی:
- سیستم خبره (Experts Systems)
- رباتیک (Robotics)
- یادگیری ماشین (Machine Learning)
- شبکه عصبی (Neural Network)-منطق فاری (Fuzzy Logic)
- پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing)
آیا هوشمصنوعی بشر را نابود خواهد کرد؟
ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیس ایکس، هوش مصنوعی را «تهدیدی بنیادی برای موجودیت تمدن بشری» میداند. و در مسیر تلاشهای خود بمنظور افزایش نظارت و تنظیمگری بر تحقیقات هوش مصنوعی و کاهش اثرات مضر آن، شرکت تحقیقاتی OpenAI را بهصورت یک سازمان غیرانتفاعی راهاندازی کرده است.
استیون هاوکینگ فقید نیز دربارهی تهدیدهای هوش مصنوعی هشدار داده بود. وی اعتقاد داشت که، او اعتقاد داشت وقتی هوش مصنوعی حرفهای و پیشرفته توسعه داده شود، با سرعت زیادی انسان را پشت سر میگذارد و بهخاطر اصلی تکینگی، تهدیدی جدی برای جامعهی بشری خواهد بود.
باوجود نگرانیهای متعددی که ازسوی برخی کارشناسان پیرامون هوش مصنوعی مطرح میشود. بسیاری از محققان آن را مضحک میدانند.
در واقع آنها معتقدند که هنوز فاصلهی زیادی با انفجار هوشمصنوعی و پیش افتادن آن از عقل انسانی داریم. کریس بیشاپ، مدیر واحد تحقیقات مایکروسافت در کمبریج انگلستان اعتقاد دارد هوش مصنوعی محدود کنونی، فاصلهی زیادی با هوش عمومی مصنوعی دارد.
وی اعتقاد دارد که نگرانیهای «مضحک» که آیندهای شبیه به فیلم ترمیناتور را ترسیم میکنند، هنوز دههها با واقعیت و چیزی که قرار است اتفاق بیافتند، فاصله دارند.
تنظیم کننده : محمدعلی عسگری